Speurtocht regiojury’s Galjaardprijs 2017

galjaardprijs
Op de foto Galjaardprijs winnaars 2016: JIJ & Overijssel, in 2017 is de winnaar gastjurylid

De Galjaardprijs staat voor inspirerende, innovatieve en effectieve communicatie in het publieke domein. In elke provincie zijn nu regiojury’s actief die hun netwerk benutten om interessante projecten te stimuleren om in te zenden, dit kan tot en met 17 maart 2017. Regiojuryleden uit Utrecht, Zeeland en Noord-Holland vertellen wat hun motiveert.

Belang regiojury’s

Voor het derde jaar zetten zo’n vijftig gedreven vakgenoten met een goed netwerk zich in voor een fraaie oogst van projecten in hun provincie. Deze bijzondere aanpak levert inzendingen uit alle hoeken van het land op, wat een prachtige illustratie van de ontwikkelingen in ons vak is. Regiojury’s zijn het aanspreekpunt voor eventuele inzendingen. Ze zoeken actief naar projecten die inspirerend zijn voor vakgenoten, innovatief qua aanpak en effectief qua resultaat (de 3 Galjaardcriteria) en ze stimuleren deze projecten om in te zenden. Na de wervingsfase nomineren ze maximaal 3 projecten uit hun provincie waaruit de landelijke vakjury de finalisten voor de Galjaardprijs selecteert. Begin april wordt de top drie uit elke regio bekend. Een fantastische longlist, een bloemlezing van de beste projecten in heel Nederland.

Utrechtse koplopers

Elke regio pakt het speurwerk op zijn eigen manier aan. Vaak benutten ze regionale communicatiekringen of -prijzen. De Utrechtse regiojury bestaat uit Hans Scholten, Jan Willem Schouw en Ilse Heemskerk. Ze zijn alle drie lid van UCK, de Utrechtse Communicatiekring en organiseren een Utrechtse regio voorronde van de Galjaardprijs. “We gaan voor een Utrechtse kandidaat in de top van de selectie”, aldus de jury. Het is goed dat we als vakgenoten een prijs hebben om de parels te laten zien op het gebied van publieke communicatie. En juist in onze regio zijn er genoeg koplopers, Utrecht is toonaangevend voor het communicatievak. Wij werken graag mee aan de verspreiding van kennis over ons mooie vak. De Galjaardprijs is daar een prima instrument voor.”

Nuchtere Zeeuwen

Jaap Nelemans, al drie jaar voorzitter van de Zeeuwse regiojury vertelt: “Vorig jaar vond de uiteindelijke verkiezing van de Zeeuwse nominaties plaats tijdens een netwerkbijeenkomst met pitches en een stemronde. Maar wie weet gaat het deze keer heel anders, met nog meer inzet van social media. Alhoewel, persoonlijk hecht ik wel aan een biertje met een bitterbal… “ Wat motiveert hem? “Zeeland kent een ijzersterk netwerk. Er wordt ontzettend veel goeds gedaan, maar we zijn te nuchter om daar ook de schijnwerpers eens goed op te richten. Als je een prijs uitlooft voor het beste project, krijg je al gauw een frons. Je kunt dus beter uitdragen dat het belangrijk is Zeeuwse expertise te delen met professionals in het land. En ja, we hebben heel wat te delen!” Zeeland zoekt overigens nog versterking in de regiojury. Heb jij een goed netwerk in de regio, meld je dan via info@logeion.nl.

Noord-Hollandse voorbeelden

Linda Tops van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zit in de Noord-Hollandse regiojury. Wat is haar drijfveer? “Door goede voorbeelden uit de regio met elkaar te delen zorgen we voor verfrissing en vernieuwing in ons vak, en voor maatschappelijke impact in heel Nederland! Ik vind het een eer om vanuit regiojury Noord-Holland nieuwe initiatieven voor de Galjaardprijs te mogen nomineren”. Zij doet dit samen met Zilla Heldens die bij de gemeente Amsterdam werkt en Linda Troost van Beaumont Communicatie en Management. Gezamenlijk combineren ze netwerken vanuit de bureauwereld en de overheid. Linda Troost vult aan: ”Ons bureau werkt in heel Nederland en ook veel in Noord-Holland. Zo heb ik goed zicht op inspirerende en innovatieve projecten”. Mail Linda als je contact met de NH regiojury wil: ltroost@beaumontcommunicatie.nl.

In memoriam Hans Bosma

Hans Bosma
Hans Bosma

Niet alle inzendingen zijn regiogebonden, daarom nomineert de Galjaardcommissie drie projecten uit alle landelijke inzendingen. De overkoepelende Galjaardcommissie is als organisator van de jaarlijkse prijs en lezing samen met Bianca Validzic van Logeion, aanspreekpunt voor de 12 regiojury’s. Deze commissie bestaat uit Miranda Mulder, Arjen van Leeuwen, Paul Tissingh, Erlijn Mulder, Jacqueline van de Sande, Annehilde Poiesz en Monique Neyzen. “Als voorzitter ben ik trots op deze superclub die deels uit oud-winnaars bestaat. Maar afgelopen najaar waren we allemaal geschokt toen we hoorden van het overlijden van Hans Bosma. Hans was actief in de regiojury van Noord-Holland, hij wilde ermee doorgaan, maar is plotseling overleden. Vreselijk, wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte. Hij was zo’n markante man, niet alleen vanwege zijn imposante gestalte, maar vooral vanwege zijn gedrevenheid voor het vak. Hans, we zullen je missen.”

Reserveer Galjaarddag 11 mei in agenda

Op 11 mei strijden de 5 finalisten op de Galjaarddag om de prestigieuse prijs en is er een lezing over ontwikkelingen in ons vak. Op de Galjaarddag kiest de vakjury onder leiding van Guido Rijnja de winnaar van de Galjaardprijs 2017 en wordt bekend wie de publieksprijs wint. Daar kan iedereen vanaf eind april via internet op stemmen. Alle inzendingen komen op de Galjaardsite en elk jaar komt een Galjaardboek uit. De Galjaarddag is al een jarenlange traditie ooit opgezet door Logeion met de HU en SRM, en vernoemd naar Chiel Galjaard als inspirator voor velen in ons vak.
Wil je inspiratie? Zet 11 mei vast in je agenda. Wil je inzenden? Denk aan de deadline 17 maart. Twijfel je nog, neem dan contact op met jouw regiojury of met Logeion. Alle informatie staat op de Galjaardsite: www.galjaarddag.nl