Inspirerende Galjaarddag & winnaar 2018

Elk jaar geeft de Galjaarddag een podium aan koplopers in het publieke domein. Even tijd nemen om te leren van én met vakgenoten voor meer inzicht in de publieke communicatie-pratijk. Dit jaar was o.a. Alex Aikin (dir. communicatie Britse regering) te gast die inging op Brexit, er waren workshops van boegbeelden uit ons vak, en de Galjaardprijs 2018 is uitgereikt aan de Elfwegentocht van Friesland fossielvrij.

Winnaar prijs brengt beweging op gang

De beweging die de Elfwegentocht op gang bracht, gaat nog steeds door. In korte tijd zijn heel veel Friezen gemobiliseerd om zich twee weken fossielvrij te verplaatsen. Juryvoorzitter Guido Rijnja licht toe: “Velen voelen zich eigenaar van het doel om andere energiebronnen aan te spreken. Waar Den Haag nog worstelt met hoe klimaatvraagstukken in praktijk te brengen, is Friesland al aan de slag gegaan.”

“Het leuke van dit project was: het ging nooit over geld, maar over passie, over iets doen met je hart. En dat heeft voor zoveel betrokkenen gezorgd, waardoor de Elfwegentocht een succes is geworden. We hebben gisteren besloten dat we het weer gaan doen en meer gaan doen. In 2019 komt er weer een Elfwegentocht!” zegt Bouwe de Boer, projectleider FossylFrij Fryslân en initiatiefnemer van de Elfwegentocht.

Interview over ’t belang van sympathie

Lees het interview van Logeion met de winnaar.

 

 

 

44% stemmen voor publieksprijs winnaar

Het project ‘Mag ik bij jou wonen?’ van Oosterbreedte, in opdracht van jeugdzorgorganisatie Jarabee, won de publieksprijs met 44% van de 4.335 stemmen. Tom Schooltink, partner bij Oosterbreedte: “Vandaag ging het over vertrouwen en we hebben deze prijs gewonnen, omdat we veel vertrouwen van onze opdrachtgever hebben gekregen om ons idee uit te voeren. Het gaat om het doel dat we nastreven: het werven van pleegouders”.

De overige finalisten voor de Galjaardprijs 2018 waren: ‘Doe- en beleefdag’ van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, ‘Het gesprek met en het verhaal van de stad’ van de gemeente Rotterdam en ‘Ik teken voor 80!’ van 1Twente, TC Tubantia en de de Galjaardcommissie en regiojury’s Enschede. Dit jaar waren er 55 inzendingen voor de prijs, daaruit nomineerden de Galjaardcommissie en regiojury’s 24 projecten en de vakjury van de Galjaardprijs koos vijf finalisten.